Monday, August 29, 2011

entri Hari Raya #2

salam semua!!
esok hari...ops!!hari ni dah raya...it's 12.05 am waktu malaysia sekarang.cewah!
so harap2 preparation korang semua dpt di complete kan dgn jayanya!
ada yang dah prepare sebulan awal...seminggu awal...
n as for me, 2 hari sebelum raya!so agak penat 2

hari terakhir ramadhan ni..

tapi preparation pun sederhana je.sbb kat kuantan ni mana ada org nk beraya.semua dah pulang ke kampung halaman dah pun..so prepare utk family2 ni je..

biskut tart nenas n bluberi dah buat. cornflakes madu pun...

yang lain beli..




tgh hari tadi jalan2 east coast mall and kuantan parade teman si kakak dan abang ipar beli baju raya..penat wohh...

balik shopping tu terus buat cornflakes madu.


and then buat kek cokelat...dua bijik...
lpas tolong mak kat dapor..sambil2 tu update belog, now dah pukul 1.52.. I should hit to the bed now....

so harap..korang pun dah ready la utk raya esok hari..bagi yang
dalam perjalanan tu, harap2 sampai ke destinasi dgn selamatnya..

di sini juga saya ign ambil kesempatan utk mengucapkan selamat hari raya aidilfitri.. dan ampun maaf jika ada salah or ada terkasar bahasa ke.. :D *ayat cliche gila.*

peace outtt! :P




Friday, August 26, 2011

entri Hari Raya #1

fuh!fuh!
dah berhabuk dah blog ni..dkat sbulan tak hapdet..
bukak tu slalu je tapi tak ada idea lah pulak nak hapdet pasal apa.. kalau ada pakwe boleh lah hapdet pasal pakwe je 24/7/365 sampai orang lain pun nak muntah. heheee.

okay!raya dah nak sampai kurang seminggu je lagi. persiapan apa yang korang dah sediakan?
ni yang nak share ni....

baju raya...check!
kasut raya..check!
biskut raya...not yet!
biskut raya tunjuk...check!
kek coklat...not yet!



actually, baju raya tahun ni special sikit sbb ada dua pasang..normally I just had one pasang. Satu I choose sendiri and another one my sister got for me from China. Kain je la sbb badan I ni 'unik' sangat sampai tak ada mana2 kilang pun yang produce baju yg I boleh pakai!
*nak cakap yang baju takde saiz sbnarnye,gorilla! =.='*

Gambar atas ni baju raya yang kainnye saya choose sendiri mase shopping ngan mak dekat mega mall. Kain yang my sister got for me pun actually lebih kurang jugak kaler..corak bunga je lain.. Baju tahun ni rather simple compare tu last year punya..since I'm gonna wear it to kuliah, I'm not gonna wear baju yang vogue2 to kuliah am I?LOL.



Kasut raya pulak not really kasut raya.. mak pakse beli kasut or sandal baru sbb saye salu keluar pakai selipar jepun.hey, It's comfy! so kt mall tu, slagi tak jumpe yg berkenan, slagi tu tak balik..so I just picked one!plus, kasut ni jugak akan digunakan untuk ke kuliah. yeah.. my dressing code utk kuliah mcm zaman matrik. at least kemas! sbb mmg susah nak cari yg betul2 minat..kalau ada yang minat, being the gorilla feet that I am, xde pulak saiz! naseb baik yang ni ada. unlike sandals, it's easier to find flat shoes yang muat. Flat shoes syg my gorilla feet!haha


biskut raya pulak, planning nak buat malam ni. my sister tak boleh nak join sbb kerja. Tapi mlm ni baru dia sampai Kuantan so if dia x penat, join lah sekali. Tahun ni mmg tahun biskut tart sbb x cukup dgn biskut tunjuk tart nenas, nak buat biskut tart nenas and tart blueberry lagi eventhough I specifically told my mak that I hate tart! oh well.. at least I have my chocolate cake!

Tapi serius cakap, raya tahun ni tak masyuk sangat la. well, it haven't been masyuk much since...I was 10 kot!growing up sucks! the older u get, makin x masyuk raya rasanye..

Tahun ni raya kat Kuantan je. Masuk tahun ni, dah 5 tahun tak beraya kat Kelantan means beraya kat Kuantan je..Last raya kat Kelantan, 2006 dgn abah.

Oh well, just be grateful of what we have now. I'm gonna savor every bit of it and enjoy every little things!

Kepada sesiapa yang tak ada baju raya and just pakai baju raya sebelum ni je, tak perlu la bersedih.. raya bukan semata2 untuk baju raya and penampilan je, raya tu utk sambut kemenangan kita puasa dan menandakan berakhirnya bulan Ramadhan yang mana umat Islam telah menjalani ibadat puasa dengan tekun..Kalau kau puasa pun ada rongak2 *dgn sengaja* mmg raya tu korang tak berapa nak deserve la kan. If u did your best to accomplish the ibadah puasa, you should be proud and raya is your present!bukan stakat baju raya kasut raya je.. tu sume society's stupid tradition je.

I'm bubbling now..I better stop now!haha. okai, just one thing, even raya dah nk dekat, puasa jgn lupa,belum habis lagi ni.
peace out! :)

Wednesday, August 3, 2011

bandaraya bersejarah..

well..ingat malas nak post pasal holiday kt melaka..
tapi RAMAI pulak yg request utk post sbb nak tgk gambar2..
by RAMAI I mean ONE person..
and by ONE person I mean aina...
well..I'm a VERY very very POPULAR person n saya suka spotlight!
*did anyone smell the sarcasm here? demm it's a terrible sarcasm bytheway. -__-*

so melaka eh?yeah.. it's a very pretty place I would say.. dkt bandar hilir sahaja dah byk gila tmpat bole lawat tp tupun x sempat nk pergi semua tempat..
tempat yg sempat pergi pun Dataran Pahlawan, A Famosa, Istana Kesultanan Melaka, Menara Taming Sari, river cruise, apa lagi ea? dah lupa.. and btw, no, saya tidak menaiki beca di sana sbb somehow, I felt kesian kat pakcik2 yg kayuh basikal tu and the other reason is it will make me feel really insecure about my weight.HAHA!

not much to say but here's the photos!



some random gereja.


bangunan kat bandar hilir


updating my facebook status excitingly!



ada a pool full of ikan emas kat dalam dataran pahlawan.





view from river cruising


they say the most expensive hotel in melaka.no wonder.sangat cantik kot!


curik amek gmbar newly wedded chinesse couple yg ada sesi fotografi kat A Famosa

dalam A famosa





okay I admit, I stalked them!


a damn happy patung there.

belakang tu, Hang Tuah n Hang Jebat duk sebok gadohh



dalam menara taming sari's thingy..lol i don't know what's it called!


muzium kapal dari menara taming sari






personally saya rasa cikgu2 sekolah menengah yg ajar budak PMR patot bawak anak murid dorang ke melaka especially ke Istana Kesultanan Melaka. Banyak yang related ttg silibus sejarah PMR*according to silibus sejarah zaman ak PMR tahun 2004 - 2006 dulu la..
Masa nak PMR, dorang bukan je igt ape yg dorang baca dlm buku teks, tp jugak ape yg dorg tgk n alami sndiri kat muzium2 tu.. setakat teks, tulisan byk2 n dengar kat kelas, meme la bosan bohh..susoh nok ingat la pulok gitu..
hihi..

peace out ya'll!